La Corpa | Yoga | Gouda
La Corpa | Yoga | Gouda

1999 - 2019: La Corpa 20 jaar!

Hoe het allemaal begon

Als 18-jarig meisje ging ik giechelend met een vriendin voor het eerst naar een Yogales bij ‘een mevrouw’ die Yogales gaf in een souterrain van haar huis. In die tijd (1980) viel Yoga nog binnen de ‘geiten-wollen-sokken’-sfeer. Heel wat anders dan nu: Yoga is helemaal van deze tijd! Tijdens de vele verhuizingen in mijn twintiger jaren, door andere werkplekken als verpleegkundige, zocht ik steeds in mijn nieuwe woonomgeving naar een plek voor Yogales. Yoga bracht me steeds weer bij mijzelf. Uiteindelijk leidde mijn enthousiasme voor Yoga me naar de docentenopleiding Vikas in Den Haag bij Sylvia Ekkers. Waar ik op een zeer grondige en integere manier geschoold werd tot Hatha-Yogadocent (1998) en docent Zwangerschapsyoga (1999).  

Van de eerste les tot de eerste echte eigen plek

Op 11 mei 1999 gaf ik mijn eerste yogales in het ‘bovenzaaltje’ van de Vrije School in Gouda. Al snel kwam de uitbreiding na de zomervakantie naar 2 lessen op de dinsdagavond en op de woensdagochtend in het bijgebouw ‘de Berk’ van Antroposofisch Gezondheidscentrum Calendula aan de Krugerlaan. Vanwege de ingroeiende Hedera via het dak en daardoor regelmatige lekkage verhuisden we naar de Ajourboerderij aan de Bloemendaalseweg. Voor en na elke lesochtend moesten alle tafels en stoelen verschoven worden om plaats te maken voor onze yogamatjes. 

Thuis op de zolderetage startte ik met Zwangerschapsyoga. ‘Bijzondere’ lessen voor paren ter voorbereiding op de 

geboorte. Die steeds werden afgesloten met het showen van de baby’s en babymassages! 

In januari 2005 werden alle lessen voortgezet op een nieuwe ‘eigen plek’ aan het Nonnenwater. Samen met collega Yogadocente Yvonne Brand konden we het pand na verven, het leggen van een laminaatvloer door ‘onze mannen’ en gordijnen naaien de gehele week gebruiken voor onze activiteiten. Wat een heerlijke plek met een aparte keuken en kleedruimte!

Na diverse bijscholingen in de Yoga (Adem, Chakra’s, Meditatie) werd mijn verlangen naar meer intensievere zelfkennis en begeleiding van mensen, vormgegeven in de opleiding tot Trainer Emotioneel Lichaamswerk, die ik in 2005 afrondde. Er kwam een uitbreiding van activiteiten met 10-wekelijkse cursussen Emotioneel Lichaamswerk, Themadagen, weekenden en Individuele Begeleiding. Naast Yoga ook een manier om ‘thuis te komen’ in jezelf,  je lichaam als ‘vanzelfsprekend’ te mogen ervaren en daarnaar te mogen leren luisteren.

Toen we na 1 jaar weer weg moesten, zetten we in de oude Technische School aan de Graaf Florisweg onze activiteiten voort. Op een koude vloer met extra verwarmingselementen, wat sfeerdoeken aan de muur en waxinelichtjes brachten we steeds weer onze aandacht naar binnen en zochten we de ruimte in onszelf!

Nog meer verhuizingen

Helaas door andere plannen van de gemeente met het pand aan het Nonnenwater, moesten we met ‘pijn in ons hart’, na 

3 jaar noodgedwongen verhuizen. We verhuisden naar een pand aan de Hanzeweg aan het begin van het Goudse industrieterrein. Vele trouwe cursisten verhuisden mee! Want Yoga kun je overal doen!

De Goudse Prakrijk

Door steeds weer in panden van de Gemeente maar tijdelijk te kunnen verblijven, lag elke keer opnieuw een naderende verhuizing ‘op de loer’. Halverwege 2010 besloten de osteopaten Jan Boom en Hans Jacobsz Rosier om de oude basisschool, aan de Elisabeth Wolffstraat, om te toveren tot de huidige Goudse Praktijk en was er plaats voor ons in de Aula.

Op 1 september 2010 verhuisden we. Wat een vooruitgang! Een prachtig genoveerde Aula met een verwarmde parketvloer, waar we tot op heden met veel genoegen tijdens de Yoga de aandacht naar binnen kunnen brengen naar ons eigen venzelfsprekende lichaam. 

Ontwikkeling en Verdieping

Mijn ‘honger’ naar ontwikkeling en verdieping zorgde voor verdere bijscholingen en opleidingen: N.L.P., Somatic Experience, Dru-yoga, Yin-Yang Yoga, Yoga bij Kanker,  opleiding tot Rouw- en Verliesbegeleider en Yin Yoga.  Dit alles vanuit het verlangen door met aandacht in verbinding met de ander, de ander dichter bij zichzelf te kunnen laten komen en te mogen ervaren dat we goed zijn zoals we zijn. 

2019, een jubileum en een feestjaar!

En bij een feestjaar horen bijzondere activiteiten!